15.6.13

MyDogDNA tulokset!

Vihdoin tulokset tuli. Niitä on tässä pari päivää ihmetelty ja tulossivustoon netissä tutustuttu. Ihan ongelmitta ei ole tämä systeemi mennyt, mutta ajan myötä varmasti kehittyy ja ongelmat ratkaistaan. 

Testatuista perinnöllisistä sairauksista ei tähän mennessä löytynyt rodusta yhtään sairasta (eikä kait kantajiakaan). Hyvä niin. Erittäin rotuspesifejä nuo testit kyllä on, mutta ei sitä koskaan tiedä mitä esille tulee kun koiria enemmän testataan. Testivalikoima myös todennäköisesti muuttuu ajan kanssa.

Sarulle tuli kaikista tutkituista sairauksista tulos: normaali. Celolla oli yhden sairauden kohdalla kommentti "no call" eli sen suhteen testi ei onnistunut. Testi pitää onnistua 98-99 %, että sitä voidaan pitää luotettavana. Muut tuloksella: normaali.  

Perinnöllisten ominaisuuksien listassa testi kiharasta karvasta ei onnistunut myöskään Celolla jostain syystä. Sarulla kaikki onnistui. Jos haluaa saada nuo epäonnistuneet uusittua, tarvitsee lähettää uusi näyte. Perinnöllisistä ominaisuuksista kumpikaan ei esim. kanna rodussa esiintyvää töpöhäntägeeniä eikä e/e -keltaista.

Terveysindeksit koostuvat 60 % perinnöllisten sairauksien osalta esille tulleista tuloksista ja 40 % monimuotoisuudesta. Kun Sarulla ja Celolla sairauksista ei tullut mitään ilmi, koostuu tuo indeksi pelkästään monimuotoisuudesta. Indeksi muuttuu rotukohtaiseksi kun lisää tuloksia saadaan. "Tutkijalla"-tulos kuulemma vaikuttaa paljonkin jos sellainen on tullut eli tuloksessa on jotain mikä vaatii tarkempaa tutkimista.

Itseä eniten tässä kiinnostaa monimuotoisuus. Kun rodusta on vain vähän tuloksia saatavilla, verrataan myös monimuotoisuutta kaikkien testattujen koirien kesken. Mielenkiintoista nähdä mikä on rodun tilanne kun saadaan lisää koiria testattua. Celon monimuotoisuus on kyllä hyvä, Sarulla keskitasoa, mutta nämä tulevat muuttumaan jonkun verran kun lisää koiria testataan.

Kun keksitään jalostustoimikunnassa miten tulokset saadaan järkevästi julkistettua, tulee molempien tulokset sinne.


Ei kommentteja: