7.4.12

Piran oireilua

Kun tämän lauman postaukset valitettavasti hyvin usein käsittelee sairauksia niin eipä aiheelta vältytä nytkään. Alkuviikosta Pira ei juurikaan syönyt muutamana päivänä ja oli selvästi vaisu, joten lääkäriinhän se piti viedä. Omista koirista yksikään ei ole ollut nirso, joten selvästi jotain on vialla jos ruoka ei maistu pariin kertaan. Ikävänä muistona aussie Aten vastaavanlainen oireilu muutamaa päivää ennen kuin kuoli imusolmukesyöpään. Tiesin heti, että se todella on kuoleman sairas :(. Eli tässä laumassa ruokahaluttomuus ja yleinen vetämättömyys otetaan vakavasti.

Juoksusta ei kauaa ole, joten luonnollinen epäilys oli kohtutulehdus. Olin tosin jo aiemmin päättänyt, että jos se vähänkään väsymystä osoittaa, otetaan siitä kilpirauhasarvot uudestaan. Lokakuussa 2010 ne oli viitearvojen sisällä. Viitteitä kohtutulehduksesta ei nyt löytynyt eikä muut verikokeet osoittaneet mitään muutakaan epänormaalia, joten odotamme kilpirauhaskokeitten tuloksia, ne saan vasta ensi viikon lopulla.

Miksi epäilen Piran kohdalla kyseistä autoimmuunisairautta? Seuraavassa joitain Piran oireita: virevaihtelut (toisinaan aamuisin väsyneen oloinen, toisinaan heti virtaa täynnä), karva vain selän päällä normaalia, kyljissä pehmeää kuin kanin karva, kutina, nahka paksuuntunut niskasta ja selästä, lihominen, lihasjumit, keskittymisvaikeudet, huono oppimaan uutta, toisinaan hyvin poissaoleva, väsymys, lisääntynyt aggressio ja ääniherkkyydet. Kilpirauhasen vajaatoiminnalle on tyypillistä, että oireet vaihtelevat, joten sairauden diagnosointi ei ole aina helppoa. Oireita voi olla myös jo kauan ennen veriarvojen huonontumista. Edellä mainitulla Atella muuten todettiin vajis noin 7-vuotiaana ja muutakin kokemusta sairaudesta on, joten oireiden kirjo on tullut varsin tutuksi. Sairauden oireita voi olla vain yksi tai vaikka yli 20. Eipä ihme, että sairaus on ainakin ihmispuolella alidiagnosoitu.

Nyt verikokeet ottanut lääkäri sanoi aiemmin otettujen tulosten olevan kyllä viitearvoissa, mutta ei mitkään hyvät, joten aika varma olen tällä hetkellä diagnoosista. Onneksi Pira on nyt syönyt paremmin ja ollut vähän pirteämpi, joten pärjäilee ensi viikkoon. Odotellaan tuloksia...

Vakavailmeinen punkero.
Apeus ja Alakulo heti aamusta.


Ei kommentteja: